شما در حال مشاهده هستید لوله فلکسی و کاربردهای آن
لوله فلکسی و کاربردهای آن

لوله فلکسی و کاربردهای آن

به طور کلی استفاده از کابل‌ها و سیم‌ها جهت ساختمان‌سازی و پروژه‌های عمرانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. در این پروژه‌ها از سیم‌ها و کابل‌های برق باید در برابر خوردگی، رطوبت و آسیب های جدی جلوگیری شود. به همین منظور از ابزارآلات مخصوص برای این کار استفاده می‌کنند. یکی از این ابزارآلات لوله‌های فلکسی و یا لوله فلکسی (خرطومی) است. سوالی که پیش می‌آید این است که لوله فلکسی چیست و چه کاربردی دارد؟ جهت رسیدن به پاسخ این سوال ما نکاتی را در این مطلب در اختیار شما قرار داده‌ایم تا از لوله فلکسی کاربرد آن آگاه شوید. بنابراین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

لوله فلکسی ‌چیست؟

در تعریف لوله فلکسی به صورت ساده می‌توان گفت که این لوله‌ها یک روکش محافظتی برای کابل‌ها و‌سیم‌ها به شمار می‌روند. به صورت کلی لوله فلکسیبل، دارای یک کانال فلزی با سطح مقطع گرد است. این لوله‌ها دارای طول بلند، وزنی سبک و بدنه انعطاف پذیر هستند که برای محافظت از سیم‌ها و کابل‌ها معمولا در پروژه‌های عمرانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. نام دیگر این لوله‌ها، لوله خرطومی فلزی است. نحوه استفاده از این لوله‌ها و نصب آن‌ها به این گونه است که جهت متصل کردن لوله فلکسی به دیوار از بست‌های مخصوص استفاده می‌شود.

انواع لوله فلکسی

لوله خرطومی یا لوله فلکسیبل دارای دو نوع روکش دار و بدون روکش و در سایزهای 9، 11، 13، 16، 21، 25،29، 36، 42، 48، 52، 63، 75  میلی‌متری تولید می‌گردد. با توجه به نوع پروژه سایز مناسب آن انتخاب می‌شود.

لوله های فلکسی روکش دار

این لوله‌ها معمولا از روکش پلاستیکی PVC برخوردارند و رایج ترین کاربرد آن‌ها در نصب دوربین‌های مدار بسته است. از مزیت‌های لوله فلکسی می‌توان به قیمت مناسب آن‌ها و همچنین محافظتاز کابل‌ها  در برابر رطوبت و آب اشاره کرد. معمولا کارایی این لوله‌ها هنگامی است که کابل‌ها و سیم‌های برق در زیر زمین قرار است نصب شود.

لوله فلکسی بدون روکش

همان‌طور که از نام این لوله مشخص است، این نوع از لوله‌های فلکسی از هیچ روکشی برخوردار نیستند و به همین علت است که معمولاً از این نوع لوله‌‌ها در فضاها و محیط‌های داخلی و جهت عبور سیم‌ها و‌ کابل‌ها از استفاده می‌کنند. هرچند که این لوله‌ها دارای پوشش گالوانیزه هستند و این پوشش در برابر رطوبت مقاومت خوبی دارد، اما به هر حال توصیه می‌شود از لوله‌های فلکسی بدون روکش، در محیط‌های نم‌دار و مرطوب استفاده نشود.

لوله فلکسی گالوانیزه

همان‌طور که از نام آن مشخص است، جنس این نوع لوله از گالوانیزه است که می‌تواند فشار بسیار زیادی را تحمل کند. لوله فلکسی گالوانیزه در سایزهای استاندارد 11، 13، 16، 21، 25، 29، 36، 42، 48 میلی‌متر تولید می‌شود که سایز مناسب آن طبق نیاز و کاربرد موردنظر در پروژه انتخاب می‌شود.

لوله فلکسی خرطومی

لوله فلکسی خرطومی از دو نوع پلاستیکی و فلزی موجود است. لوله خرطومی پلاستیکی جهت ساخت تابلوهای برق به عنوان یک پل ارتباطی بین درب تابلو و سینی کابل کاربرد دارد. لوله خرطومی فلزی نیز اغلب برای برق‌کشی داخلی در سوله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

لوله فلکسی خرطومی شیاردار نسوز

این لوله بیشترین کاربرد را در صنعت خودروسازی دارد که از آن جهت برق‌کشی موتور ماشین‌ها استفاده می‌شود. مقاومت دمایی لوله فلکسیبل خرطومی شیاردار نسوز  بسیار بالا است (از منفی 30 تا 150 درجه سانتی‌گراد). همچنین این نوع لوله در برابر انواع مواد شیمیایی، روغن‌ها، بنزین و اسیدسولفوریک 2% مقاومت بالایی دارد.

مزایای لوله‌های فلکسی

همان‌طور که ابتدای مطلب به آن اشاره شد، از این نوع لوله‌ها جهت محافظت از انواع کابل‌های رسانا به کار برده می‌شود تا از آن‌ها در برابر عوامل آسیب‌زا محافظت شود. از مزایای مهم لوله‌های فلکسی می‌توان موارد زیر را عنوان کرد:

  • این لوله‌های از مقاومت کششی و چرخشی بسیار خوبی برخوردار هستند.
  • این لوله‌ها انعطاف بالایی دارند و می‌توانند در کمترین زاویه ممکن خم شوند.
  • لوله‌های فلکسی در برابر فشارها، ساییدگی و ضربات مقاومت بسیازر بالایی دارند.
  • همچنیم دارای قابلیت تخلیه الکتریسیته ساکن به اتصال به زمین هستند.
  • طول عمر و دوام بسیار خوبی دارند.
  • در برابر عوامل محیطی نظیر نور آفتاب و اشعه‌های فرابنفش و حرارت مقاومت بالایی دارند.

انواع کاربردهای لوله فلکسی

به طور کلی از لوله‌های فلکسی در صنایع مختلفی استفاده می‌شود. از مهم‌ترین کاربردهای لوله‌ ففکسی استفاده از آن‌ها در و پروژه‌های ساختمان‌سازی و عمرانی است. همان‌گونه که می‌دانید در قسمت‌های داخلی یک ساختمان، هنگامی که به سیم کشی درون دیوارها نیاز است، احتمال این که کابل‌های الکتریکی با استفاده از مصالحی که در ساخت و ساز آسیب ببینند بسیار زیاد است. به همین دلیل است که از طریق این لوله‌ها می‌توان از این نوع ضربات و آسیب‌ها جلوگیری کرد.

علاوه بر آن امروزه در محیط‌هایی که نور آفتاب بسیار شدید است و یا نواحی که رطوبت هوا زیادی است و این شرایط ممکن است به کابل‌های الکتریکی آسیب برساند نیز از این نوع لوله‌های استفاده می‌شود. به طور کلی لوله فلکسیبل در کلیه تأسیسات الکتریکی از جمله سیستم‌های روشنایی، محافظت فیبرنوری، ایستگاه‌های سوخت‌گیری بنزین و گاز، تابلوهای برقی، سیستم‌های تصویری و دوربین‌های مداربسته، سیستم‌های تهویه مطبوع، خطوط انتقال داده، کف و سقف‌های کاذب، اتصال بین انواع ماشین آلات و تجهیزات در کارخانه‌ها و همچنین برای کاربردهای زیرزمینی در محیط‌های مرطوب و پر از گرد و غبار به کار می‌رود.

نحوه نصب کردن لوله‌های فلکسی

همان‌طور که گفته شد جهت نصب لوله‌های فلکسی به دیوار باید از بست‌های مخصوصی استفاده می‌کنند. سایز بست‌ها با توجه به سایز و اندازه لوله فلکسی موردنظر انتخاب می‌شود. در هنگام نصب توجه داشته باشید که از بست متناسب با لوله فلکسی مورد نظر استفاده کنید.

جمع‌بندی

لوله فلکسی یا لوله خرطومی به لوله‌هایی گفته می‌شود که در پروژه‌های عمرانی و ساختمان‌سازی برای محافظت از کابل‌های برق کاربرد دارد. این لوله از انعطاف و مقاومت بسیار بالایی برخوردار است و برای محافظت از کابل‌ها در برابر رطوبت و تابش نور مستقیم آفتاب بسیار مناسب است. لوله فلکسیبل در دو نوع روکش دار و بدون روکش تولید می‌شود و همچنین سایزهای مختلفی دارد که باید با توجه به پروژه موردنظر از سایز مناسب آن استفاده شود. نصب این لوله‌ها بسیار آسان است و برای اتصال آن به دیوار از بست‌های مخصوص استفاده می‌کنند.

منبع

The benefits of using flexible pipes for plumbing

دیدگاهتان را بنویسید

1 + پانزده =